Scholen die opleiden voor een of beide branchediploma’s en/of -certificaat, hebben een erkenning van ProVoet, Brancheorganisatie voor de Pedicure. Deze erkenning is gebaseerd op vier kwaliteitscriteria. Er vinden audits plaats om te zien of de kwaliteitscriteria inderdaad in de praktijk worden/zijn gebracht. Bravo stelt ProVoet-erkenning verplicht voor het opleiden voor een of beide branchediploma’s en/of -certificaat. 

Voor meer informatie over de kwaliteitscriteria en de Provoet erkenning klik hier

Opleiding pedicure

Met een (branche)diploma pedicure ben je pedicure en verzorg je de voeten van mensen met allerlei voetproblemen. Je verzorgt de nagels en nagelomgeving, verwijder je eelt en likdoorns. Ook behandel je kloven, eeltranden, schimmelnagels en ingroeiende nagels. Voorafgaand aan de behandeling voer je een voetonderzoek uit en adviseer je de cliënt zo nodig over schoeisel, persoonlijke hygiëne en huidverzorging. Indien nodig verwijs je de cliënt naar een gespecialiseerde collega of naar de huisarts.

Opleiding medisch pedicure

Met een (branche)diploma medisch pedicure ben je medisch pedicure en gespecialiseerd in het uitvoeren van behandelingen aan risicovoeten. Risicovoeten zijn kwetsbare voeten bijvoorbeeld als gevolg van reuma, diabetes, spasticiteit, kanker, ouderdom en verwaarlozing. Daarbij heb je als medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van orthesiologie, nagelregulatie en –reparatie en drukverdelingstechnieken. Als medisch pedicure werk je zo nodig samen met huisarts, verpleegkundige, podotherapeut, fysiotherapeut en orthopedisch schoenmaker. 

OPLEIDING MEDISCH PEDICURE SPORT

Met een branchecertificaat medisch pedicure sport ben je medisch pedicure sport en onderzoek en behandel je complicaties aan huid en nagels die kunnen zijn ontstaan door sportbeoefening. Je onderzoekt hoe de complicaties zijn ontstaan en hoe deze kunnen worden opgelost. Naast een instrumentele behandeling  kun je hulpmiddelen inzetten zoals tape. Ook onderzoek je sportschoenen en –sokken en adviseer je erover. Indien noodzakelijk verwijs je door naar een andere sportdiscipline.

Klachten

Een klachtenprocedure is verplicht voor het hebben van een ProVoet-erkenning. Bij mogelijke klachten kun je dus bij het opleidingsinstituut terecht.